Skördesoppa (Änglamat=morot, potatis, ärta, blomkål, broccoli, purjolök) med stekt surkålssandwich fylld med lagrad ost och pepparrot.

1 morot
3 potatisar
1 näve ärtor
¼ blomkålshuvud
¼ broccolihuvud
5 cm purjolök
1dl god grönsaksbuljong
1 knippe persilja
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk smör
2 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Ansa och skär grönsakerna i för dej ”soppstora” bitar, de bör vara lika stora för koktidens skull. Tänka på att det går alldeles utmärkt att äta stammen på broccoli och blomkål.
  2. Smält smöret i en stor gryta på medelvärme. Då det smält tillsätter du mjölet under vispning, låt bryna en liten stund. Häll därefter ner buljong, grädde, mjölk under vispning. Låt koka samman ca 10 min. Häll ner grönsakerna och låt de koka sej mjuka i soppan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Arrangera i djupa tallrikar och toppa rikligt med finhackad persilja.
  4. Avnjutes med eller utan sandwich.

Sandwich

6 skivor vällagrad ost
2 skivor surdegsbröd
1 dl surkål
2 cm finstrimlad purjolök
2 msk smör

Gör så här:

1. Fördela osten över de två brödskivorna. Toppa den ena med de övriga ingredienserna.
2. Smält 1msk av smöret i en stekpanna (gärna gjutjärn) på medelvärme och lägg försiktigt i mackan.
Lägg en liten tyngd på ovansidan av mackan så att den pressas ner under stekning.
3. Vänd då undersidan är gyllenbrun, tillsätt resten av smöret, lägg på ”tyngden” och stek även den ostekta sidan gyllenbrun och tills osten har smält.
4. Skär sandwichen i två sneda delar med hjälp av en tandad kniv.

Avnjutes som den är eller tillsammans med änglamatssoppan.


Publicerat

i

av

Etiketter: