
Ljummen bönsallad med lagrad ost
och pocherat ägg.
Bönor
200 g vaxbönor
200 g haricots verts
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 liten röd lök
1 msk vinäger
2 msk olja
Sallad
1 knippe crisp sallad
1 knippe svartkål
1 knippe grönkål
Övrigt
1 Torr och tråkig brödkant
2 msk smör
2 msk olja
1 bit vällagrad ost alt blåmögelost
1 näve blåbär
1 dl ättika
2 ägg
Gör så här:
- Häll ättikan i en skål och knäck äggen däri, låt ligga ca 15 min.
- Ställ en kastrull med vatten och salt på spisen och utrusta den med en visp.
- Bryt det tråkiga brödet i bitar och stek bitarna i rikligt med smör och olja på medeltemperatur runt om tills de ser riktigt goda ut.
- Skölj de gröna bladen noga. Slunga i en salladsslunga eller torka i en handduk.
- Lägg crispsalladen på en tallrik.
- Riv vitlöken i en liten skål. Hacka persiljan och rödlöken och lägg i skålen med vitlöken. Blanda alltsammans med oljan och vinägern, smaka av med salt och peppar.
- Tag fram en stekpanna och fyll med 2 – 3cm vatten, salta.
- Slå igång båda kastrullerna. Då kastrullen med vispen kokar är det dags att pochera äggen.
- Tag ägg-skålen i den ena handen och vispen i den andra, vispa rejält i vattnet så en mindre virvel bildas. Häll sakta i äggen, låt pochera ca 3 min,(tiden varierar beroende på storlek på äggen) tag upp dem med hålslev och låt svalna på ett fat.
- Då vattnet i stekpannan kokar lägger du i bönorna, låt koka tills de är al dente (ca 2min.).
- Tillsätt sedan kålen och vänd runt. Häll av vattnet och häll över persiljeblandningen.
- Arrangera bönsalladen på tallriken, bryt osten i bitar, lägg på blåbären och brödet och toppa med äggen. Smaklig sallad!