Ljummen bönsallad med lagrad ost
och pocherat ägg.

Bönor

200 g vaxbönor
200 g haricots verts
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 liten röd lök
1 msk vinäger
2 msk olja

Sallad

1 knippe crisp sallad
1 knippe svartkål
1 knippe grönkål

Övrigt

1 Torr och tråkig brödkant
2 msk smör
2 msk olja
1 bit vällagrad ost alt blåmögelost
1 näve blåbär
1 dl ättika

2 ägg

Gör så här:

  1. Häll ättikan i en skål och knäck äggen däri, låt ligga ca 15 min.
  2. Ställ en kastrull med vatten och salt på spisen och utrusta den med en visp.
  3. Bryt det tråkiga brödet i bitar och stek bitarna i rikligt med smör och olja på medeltemperatur runt om tills de ser riktigt goda ut.
  4. Skölj de gröna bladen noga. Slunga i en salladsslunga eller torka i en handduk.
  5. Lägg crispsalladen på en tallrik.
  6. Riv vitlöken i en liten skål. Hacka persiljan och rödlöken och lägg i skålen med vitlöken. Blanda alltsammans med oljan och vinägern, smaka av med salt och peppar.
  7. Tag fram en stekpanna och fyll med 2 – 3cm vatten, salta.
  8. Slå igång båda kastrullerna. Då kastrullen med vispen kokar är det dags att pochera äggen.
  9. Tag ägg-skålen i den ena handen och vispen i den andra, vispa rejält i vattnet så en mindre virvel bildas. Häll sakta i äggen, låt pochera ca 3 min,(tiden varierar beroende på storlek på äggen) tag upp dem med hålslev och låt svalna på ett fat.
  10. Då vattnet i stekpannan kokar lägger du i bönorna, låt koka tills de är al dente (ca 2min.).
  11. Tillsätt sedan kålen och vänd runt. Häll av vattnet och häll över persiljeblandningen.
  12. Arrangera bönsalladen på tallriken, bryt osten i bitar, lägg på blåbären och brödet och toppa med äggen. Smaklig sallad!