
Tartar på rödbeta med hallon, svartkål, timjanmajonnäs & picklad rödlök.
3 normalstora rödbetor
10 hallon
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan
1 tsk rosmarin
Olja, honung salt och peppar
Gör så här:
1. Slå på ugnen på 160 grader
2. Skrubba betorna noga. Lägg dem på en bit folie som de ska bäddas in i. Salta, peppra och olja dem, lägg på timjankvisten. Sätt in en termometer i den största betan. Baka till den har en innertemperatur på 95grader. Låt svalna.
3. Riv rödbetorna på ett rivjärn (den grova sidan). Hacka rosmarinen fint och tillsätt 4st av hallonen i den rivna rödbetan, blanda om och smaka av med salt, peppar och honung. Forma till puckar och lägg på tallrik.
Svartkål
2 st blad svartkål
Salt och ½ msk olja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 120 grader varmluft.
2. Riv svartkålen i munsbitsstora bitar.
3. Lägg i en skål, salta och ringla över oljan.
4. Lägg svartkålen på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i mitten av ugnen.
5. Svartkålen är färdig då den är krispig, ta ut och låt svalna.
Timjanmajonnäs
1 ägg
3 kvistar timjan
1 liten vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 dl olja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienserna i en hög kanna alt. ett liters mått.
2. Ta stavmixern och håll den med ett stadigt grepp ända ner i botten på kannan.
Starta och lyft sakta upp mixern mot ytan, se till att majonnäsen går ihop allt eftersom du lyfter.
3. Smaka av med salt och peppar.
Picklad rödlök
1 st rödlök i tunna skivor
½ dl ättika
1 dl socker
1 & ½dl vatten
Gör så här:
1. Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Rör om till sockret löst sej.
2. Tillsätt rödlöken och rör om. Låt dra minst 15min.
Arrangera
Toppa rödbetspucken med fem pluttar av majonnäsen.
Lägg tre hallon på varje puck.
Dekorera med svartkålen och några ringar av rödlöken.
Smaklig förrätt!