
Friterad löja med havtornssås, gurka och persiljesallad och rostad palsternacka.
Löja
8 löjor
2 ägg
1 dl mjöl
Ca 2.5dl olja till fritering
Gör så här:
- Vispa ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
- Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull med passande lock.
- Salta och peppra löjan runt om.
- Doppa löjorna i smeten och fritera dem sedan till de är gyllenbruna ca 2 – 3 min beroende på storlek. Låt droppa av på ett hushållspapper.
Såsen
2 dl avrunnen filmjölk
2 msk mosade havtorn,silade
1 tsk honung
Gör så här:
- Häll filmjölken i ett kaffefilter och låt hänga över natten.
- Blanda sedan alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Palsternacka
3 normalstora palsternackor
Olja, salt och peppar.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala 3 normalstora palsternackor.
3. Skär palsternackan i smala stavar och blanda runt dem med salt och peppar.
4. Ställ in mitt i ugnen tills de är gyllenbruna.
Gurka och persiljesallad
1/2 gurka
1 knippe persilja, gärna kruspersilja
1 tsk vinäger
3 msk olja
1 krm honung
salt och peppar
Gör så här:
- Skär gurkan i kuber. Strimla persiljan. Blanda vinäger, olja salt och peppar och häll den över gurksalladen. Smaka av.
- Arrangera rätten på tallrikar och hugg in.