
“Bojja Bääs-2000m2” med mört och abborre, morotspuré, inlagd fänkål och rotsaker.
Soppan
Skrov från 500 g mört och abborre (köttet från fisken används längre ner i receptet)
5 cm purjolök
½ gul lök
1 potatis
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad, 2 kvistar timjan och 2 kvistar persilja
4 tomater i bitar alt. 1 burk krossade tomater
½ dl vitt vin alt. vinäger
5 dl vatten
Gör så här:
1. Skär grönsakerna i grova bitar.
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna, (alla utom tomaterna). Lägg ner fiskskroven och slå på vatten så det täcker, tillsätt tomaterna och salta. Lägg på locket och låt sjuda 20 minuter.
3. Tag grytan av värmen och mixa med en stavmixer eller i mixerkanna.
Sila sedan genom finmaskig sil. Smaka av med vin/vinäger salt och peppar. Om soppan känns för tjock späder du den med lite vatten till önskad konsistens.
Soppans topping
Filé av mört och abborre
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 cm purjolök
1 blad grönkål
Gör så här:
1. Skala och tärna rotsakerna i små kuber 3 gånger 3 cm.
2. Lägg ner dem i den färdiga soppgrunden.
3. Dela fiskfilén i munsbitsstora bitar. Salta lätt runt om.
4. Lägg ner fiskbitarna i soppan precis innan servering
Morotspuré
3 morötter
3 havtornsbär
1 vitlöksklyfta
20 gram smör
Gör så här:
1. Lägg smöret i en kastrull och ställ på spisen(medelvärme)till smöret har tystnat och luktar lite nötaktigt, dra av spisen och låt svalna lite.
2. Skala och tärna moroten i bitar. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. När de känns mjuka, koka 3 min till. Häll av vattnet och låt ånga av i någon minut.
3. Mixa morötterna, vitlöken, havtorn och smöret till en slät puré. Smaka av med salt och peppar
Inlagd fänkål
1 st fänkål i tunna skivor
½ dl ättika
1 dl socker
1 krondill
1 ½dl vatten
Gör så här:
1. Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Rör om till sockret löst sej.
2. Tillsätt fänkål och krondill, rör om. Låt dra minst 15min.
Aioli
1 ägg
1 liten vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 dl olja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienserna i en hög kanna alt ett liters mått.
2. Ta stavmixern och håll den med ett stadigt grepp ända ner i botten på kannan.
Starta och lyft sakta upp mixern mot ytan, se till att majonnäsen går ihop allt eftersom du lyfter.
3. Smaka av med salt och peppar.
Arrangera
Värm soppan och lägg ner fisken. Låt ligga ca 4 min. Värm morotspurén. Tag fram en djuptallrik, lägg en rågad msk puré i botten på tallriken, toppa med soppan.
Du kan välja att servera fänkålen och aiolin vid sidan av alternativt att toppa soppan med dessa vid servering. Smaklig huvudrätt!