Rabarber och jordgubbskompott med lättvispad älgörtsgrädde och fullkornssmul.

Rabarber- och jordgubbskompott
250 g rabarber
250 g Jordgubbar
150 g socker

Gör så här:
1. Skär rabarbern i 3 cm bitar.
2. Lägg hälften av rabarberbitarna i en kastrull med jordgubbarna och sockret. Sjud under omrörning till rabarbern blir trådig, lägg då i de resterande och låt sjuda under omrörning till den fått en seg konsistens.

Fullkornssmul
60 g rumstempererat smör
50 g havregryn alt. fullkornsmjöl
50 g vetemjöl
50 g strösocker
1 nypa salt

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175grader.
2. Blanda ihop alla ingredienserna med händerna till smulor.
3. Ta en plåt med bakplåtspapper och strö ut smulorna.
4. Grädda i mitten av ugnen till smulorna blivit gyllenbruna.
Låt svalna.

Älgörtsgrädde
2 dl grädde
1 tsk torkad älgört

Gör så här:
1. Stöt den torkade älgörten till ett fint pulver i en mortel.
2. Sikta älgörtspulvret genom en finmaskig sil ner i grädden.
3. Vispa grädden löst till den precis bildar små vågor.

Arrangera
Lägg en matsked av kompotten i botten av ett coupéglas eller dessertskål.
Toppa med grädden och slutligen fullkorns-smulor. Garnera med blommor efter årstid
Smaklig dessert!