Plättar med linfrö och kulturspannmål, trädgårdsbär, honung & brynt smör

Trädgårdsbär

3dl blandade trädgårdsbär såsom jordgubbar, vinbär, krusbär, hallon, blåbärstry

Gör så här:

  1. Mosa hälften av bären med en gaffel.
  2. Dela jordgubbarna i mindre bitar.
  3. Vänd sedan ner de övriga bären i de gafflade bären. Om så önskas tillsätt lite finstrimlad citronverbena eller citronmeliss.

Smör och honung

25 gram smör
1 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Lägg smöret i en kastrull och ställ på spisen(medelvärme)till smöret har tystnat och luktar lite nötaktigt.
  2. Dra av från spisen och låt svalna lite.
  3. Vispa sedan ner honungen i smöret.

Plättar

250g filmjölk
1msk linfrön som blötlagds över natten.
0. 75dl vassle från filmjölken
1 stort ägg (separerat gula och vita för sej.)
1dl mjöl av kulturspannmål
1msk bubblande surdeg (eller 0.5 tsk bakpulver)
Salt, olja och smör till stekning.

Gör så här:

1. Blötlägg linfrön i en skål med vatten och häll filmjölken på avrinning i en sil med kaffefilter innan du lägger dej på kvällen.

2. Häll av vattnet från linfröna. Blanda med äggulan, mjölet, salt, den hängda filmjölken och surdegen(bakpulvret)till en jämn smet.

3.Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vänd sedan ner i smeten.

4. Stek sedan i stekpanna på medel/hög värme i olja och smör antingen som flera små plättar eller två större.

5. Arrangera plätten på en tallrik, toppa med bären och ringla honungssmöret över. Smaklig plätt!